-Sizce aile modelimiz, aile ortamımız bu mu olmalıdır? Benimki bu değil…
-Hatta bir çoklarımız için anne baba ile bir araya geliş bir süre sohbetten sonra ergenlik kavgasına dönüşmeye başlamaktadır. Kimi zaman bir tarafla iyi olduğumuz durumlarda vardır.
-Aileden aileye değişen bu gibi durumlarda bir taraf genelde asabiyetinden dolayı cezalı konumda bırakılır.
-Cezalı konumda kalan ise iletişimsizlikten daha da içe dönük, gücenik, savunmacı ve kızgın olmaktadır.
-Bu gibi durumlarda istisnalar olsa da bu taraf baba olmaktadır. Onun yarattığı korku kaynaklı saygı diğer aile bireylerini kendisinden uzaklaştırmaktadır.
-Baba ise aile içindeki sevginin kötü bir kopyası olan saygıyı çaresiz ve bilinçsiz bir şekilde bu yoldan elde etmektedir.
– Yıllanmış anne baba ilişkilerinde yaşanan diğer bir durum ise demin bahsedilen gerilimli türde bir baba ile fedakar anne modelidir. Yukarıdaki de aynı model…
-Bu çiftlerde ise genelde olan rol değişimidir. İleri yetişkinlik dönemlerinde yumuşayan ve artık duygusal kapılarını açan bir baba ile acı çekmekten usanmış ve geçmişin intikamını çıkaran sert ve uzak anne modelidir. Bunun dışında bir sürü anne modeli var; hep diktatör olmuş kadın, hep ezilmiş baba modeli, hiç konuşmadan bir hayatı sessiz ve çocuklarına inceden karışan model, anlayışlı rahat gözüken baba- sinirli anne modeli, anneye babaya hayatını adayan çocuk modeli…
-Diğer taraftan onların inatçılıkları, söz dinlemezlikleri, kırılganlıkları ise artık bize iki tane büyük çocuk sahibi olduğumuzun habercileridir sanki…
– Durum bu olunca bizlerde bir çift huzurlu laf edemeden ya ziyareti noktalar ya da çözülmeyen mesele hiç yokmuşçasına hafif ve yararsız konulara geçeriz.
-II. bölümde biraz önce bahsedilen dönüştürücü metottan söz etmeden önce anne ve babanızla ilgi yaşadığınız sorunları düşünmeniz gerekiyor.
-Bu sorunları sıralarken onların arasındaki gerginlikler ya da ayrılıkların sizin duygu durumunuzu da düşünmeniz gerekir. Kendi aralarındaki ya da sizlerle olan ilişkilerinde yaşadığınız gerilim ve üzüntüleri düşünmeniz gerekir. Ayrıca durumunuzu iyileştirmek adına bulunduğunuz girişimler ve yaklaşım tarzının da gözden geçirilmesi gerekiyor.
-Şimdi ilk bölümde sözü edilen aracımızdan, metodumuzdan bahsedebiliriz.
-Bu metodun 1. evresi ebeveynlerimizle belirli bir niyetle konuşmaktır. Bu niyet, bir insanı tanımak yoluyla anlamaktır. Bütünüyle tanımadığımız bir insanı tam olarak da anlayamayız.
-Bu hazırlıkları özel zaman ayırarak yapmanızı öneririm. Zira bu konuşmalar uzun soluklu konuşmalardır, dolayısıyla konforlu rahat bir ortam seçin. Ayrıca onu biraz şımartmak için özel bir yemeğe çıkarabilirsiniz. Ancak bu gibi konuşmalar için yine de en iyi ortam genelde ev ortamıdır. Hatta ona sevgilinize hazırladığınız ortamı hazırlayın; çünkü o da sizin sevgiliniz. İçkiyi olabildiğince bu konuşmalardan uzak tutun. Zihni bulandıracağı için işe yaramayacaktır.
-Onun ihtiyaç duyduğu rahatlığı ona içtenlikle yaklaşarak siz verin.
-Onlara yaşamlarını hatırlayabildikleri geçmişlerinden itibaren anlattırın. Çocukluklarını, oyunlarını, kendi anne babalarını, kardeşlerini, onları nasıl gördüğünü, kıskançlıklarını, neler hissettiğini, nerelerde oturduklarını, anne babasının işini onlarla ilişkilerini, maddi durumlarını, tahsil hayatlarını yakın arkadaşlarını, gençliklerini özellikle ilk flörtlerini, nasıl evlenmeye karar verdiklerini…
-Bu konuşmaları olabildiğince detaylı gerçekleştirin. Hemen şunu ilave edeyim ki bu konuşmaları bir kaç akşama ya da birkaç haftaya yayın bir kerede bitirmeyi beklemeyin.
– Göreceksiniz o dahi bir çok unuttuğu anıyı o an sizin sayenizde canlandıracaktır, bilişsel olarak sizin kadar hazırlıklı olmasa da bir çok temizlik fırsatını ona böylece yaratacaksınız.
-Kısmen psikanalizi hatırlatır bu yöntem, ancak burada amaç anne ve babanızın salt çocukluk anıları ile iyileştirilmesi çabası değildir.
-Burada siz onu artık daha da fazlada geç kalmadan tanımaya başlıyorsunuz.
-Tanıdıkça ortaya çıkan malzeme ise elmas madeninde elmas aramaya benzer ancak süreç daha verimlidir.
-Bu durumun birinci yararı onun yaşam değer ve inançlarını belirleyen ortamı anlamaktır. Ona sevgiyle yaklaşıp içten bir kulakla dinlediğinizde kimi durumlarda ebeveyninizi ondan da iyi tanımaya başladığınızı göreceksiniz. Bu değer ve inançları ile o zamanlar vardığı yargıların nasılda onun davranış biçimini belirlemeye başladığını ilk elden anlayacaksınız.
-Bu yaklaşım ‘Canım elbette biliyoruz onların döneminde imkan ve koşullar elbette bu günkü gibi değildi’ cümlesinin ne kadar hafife alınan bir ifade olduğu gerçeğini hatırlatmalıdır.
-Diğer bir pozitif gelişme ise bu kadar içten bir dinleme tarzı onu sizin düşündüğünüzden daha konuşkan yapacaktır.
-Ayrıca kendini size çok daha yakın hissetmeye başlayacaktır.
-Belki de uzun suredir aklına getirmediği veya kaçtığı veya dosyayı o tarihteki yargıyla kapattığı olaya tekrar bugünkü bakış açısıyla bakıp rahatlamasına sebep olacaksınız, bunu yaptıktan sonra ondaki rahatlamaya şahit olacaksınız.
-Bu bir zamanda yolculuk prosesidir ve ne kadar itinalı yapılırsa o kadar gerçek ve o kadar başarılı olur.
-Şimdi babanızla ya da annenizle yaşadığınız bir olayın sizde yarattığı duygusal izleri temizlemek için geçmişe gittiğinizi bu olaya mani olarak ya da şu yada bu şekilde yanlış anlamaları gidererek bugüne döndüğünüzü düşünelim.